≡ Menu

Rött ris kolesterol

Rött ris och kolesterol – hur funkar det?

Om du har ett högt kolesterolvärde får du antagligen ordination om att lägga om din kost och börja motionera. Det är den första behandling du får, precis som när du har högt blodtryck.Skulle inte dessa åtgärder hjälpa kanske du blir tvungen att få medicin för att komma till rätta med problemet.

När problemet är högt kolesterol är det ofta läkemedel av typen statiner, du får, och som du kanske vet, finns det en rad biverkningar du kan drabbas av om du äter statiner.

Därför kanske du, som så många andra, söker efter ett alternativ.

Vad är rött ris?

Rött ris får man genom att man låter en mögelsvamp som heter Monascus purpureus växa i polerat ris.

Under utvecklingstiden får riset en kraftigt röd färg. När riset är klart torkas det och mals. Det röda riset är naturligt rikt på ämnen som hämmar produktionen av kolesterol i din lever. Det fungerar alltså på exakt samma sätt som mediciner med statiner, och det gör det eftersom det faktiskt innehåller just statiner.

I rött ris heter ämnet lovastatin.

Rött ris kan sänka kolesterolet

Det finns kosttillskott som innehåller rött ris, och som har visat sig sänka nivåerna av skadligt kolesterol.

Detta kosttillskott har blivit mycket populärt i Finland och finns också att köpa i Sverige.

Det finns flera små studier som gjorts, och som visat att rött ris har haft samma kolesterolsänkande funktion som fluvastatin, ett läkemedel i statingruppen.

Detta visar alltså att rött ris är effektivt om du vill försöka sänka ditt kolesterol, men studierna är inte tillräckligt stora för att läkarna ska kunna ge alternativ behandling med rött ris istället för statiner.

Risker med rött ris

En annan anledning till att inte din läkare säger till dig att ta rött ris istället för den vanliga medicinen är att rött ris ju innehåller ett ämne som heter lovastatin.

Detta är en statin, och du kan alltså riskera att få någon av de biverkningar som mediciner med statin ger, även när du äter rött ris.

En annan anledning är att man inte vet riktigt hur stor dos rött ris du kan äta utan risk, och dels kan det också vara svårt att veta hur mycket av lovastatin du får i dig. Om du äter statiner bör du därför inte experimentera med rött ris samtidigt, eftersom det då kan bli alldeles för höga doser av statin.

Är rött ris ett alternativ?

Ja, frågan är om detta är ett alternativ till de traditionella medicinerna som används mot högt kolesterolvärde.

Vid första anblicken kan du kanske tycka att det måste vara bättre att ta ett kosttillskott, om det ger samma effekt som en medicin, men just eftersom det är ett kosttillskott finns det inga studier på hur det röda riset påverkar dig i det långa loppet, och det faller heller inte under läkemedelslagen, så du kan inte vara säker på hur det fungerar och vad det egentligen innehåller.

Eftersom det ändå innehåller statin, som väl är det ämne du vill undvika om du inte vill ta en medicin, så är ju inte rött ris något alternativ.

Det allra bästa alternativet när det gäller att sänka kolesterolet är trots allt att äta bra mat, med mindre mättat fett och mer frukt och grönt, samt att motionera, och försöka gå ned i vikt om du är överviktig. Är du i någon av de riskgrupper som gör att din läkare anser att du behöver medicin för att snabbare få kontroll över ditt kolesterol, är nog det bästa att följa läkarens ordination, och ta den medicin som han skriver ut.