≡ Menu

HDL kolesterol

Här kan du läsa mer om HDL kolesterol.

Kolesterol är ett ständigt aktuellt ämne. Dels förs det många diskussioner om kolesterol bland förespråkare för olika dieter, dels är det också en av saker man oftast kontrollerar på hälsoundersökningar. Detta görs naturligtvis därför att för höga halter av skadligt kolesterol är en stark riskfaktor för om du ska drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.

Allt kolesterol är inte farligt

Kolesterol är egentligen benämningen på ett fettliknande, vaxartat ämne, som inte är vattenlösligt.

Kolesterol produceras i din egen kropp.

Din lever tillverkar faktiskt största delen av det kolesterol du har i kroppen, och även om vi talat om risken med kolesterolet, så är detta ämne faktiskt livsnödvändigt för dig. Det behövs för att bygga upp cellerna i din kropp, och också för att bilda hormoner, garvsyror och vissa vitaminer. Kolesterol är därför inte någonting vi ska sträva efter att bli av med. Det du ska eftersträva är att få en bra och hälsosam balans mellan de två olika typer av kolesterol du har i din kropp.

Där finns nämligen både LDL kolesterol och HDL kolesterol.

LDL kolesterolet är det kolesterol som kan bli farligt om det kommer upp i för höga halter. Då sätter det sig som avlagringar i dina blodkärlsväggar och kan orsaka hjärtinfarkt, kärlkramp, stroke eller liknande sjukdomar. Det andra kolesterolet, HDL, är tvärtom ett nyttigt kolesterol, som ser till att transportera bort det skadliga kolesterolet från dina blodkärl. HDL är alltså inte skadligt alls.

Rätt balans av blodfetter

Det du ska sträva efter är alltså en hög andel av HDL kolesterol och en låg nivå på det skadliga LDL kolesterolet, men även LDL kolesterol är nödvändigt för kroppen. Det är först när halterna blir för höga som det blir skadligt. När vi talar om att vi har för högt kolesterolvärde, och kanske till och med måste ta medicin mot det, är det halten av LDL som är för hög.

Hur gynnar du HDL kolesterolet?

Fysisk aktivitet!

Att träna fysiskt har alltid en positiv inverkan på HDL kolesterolet.

Att det samtidigt också kan sänka halten av det farliga LDL kolesterolet gör ju att du förstår ännu bättre hur nödvändigt det är att motionera regelbundet. En promenad om dagen ger inte bara bättre balans av kolesterol, det gör också att du känner dig piggare och gladare. Dessutom är det avslappnande, och du kan stressa av under promenaden, vilket också är positivt för ditt kolesterolvärde.

Naturligtvis är det också viktigt vad du äter om du vill öka halten av det goda HDL kolesterolet, och samtidigt minska halten av farliga blodfetter.

Positiv inverkan på HDL kolesterol har:

  • enkelomättade fetter
  • omega 3
  • fysisk träning

Sådant som sänker halten av HDL, och som du bör försöka undvika är:

  • övervikt
  • transfetter
  • snabba kolhydrater

Man kan enkelt säga att det gäller att lägga om kostvanorna, så att du äter en näringsriktig och varierande mat. Öka andelen grönsaker och frukt och minska på fet mat som innehåller dåliga fetter.

Den mat som är bra för att sänka nivåerna av det farliga LDL kolesterolet är också bra för att höja halten av HDL kolesterol. Det är så bra, att den mat du bör äta för att hålla bra balans på ditt kolesterol också gör att du kan hålla en vikt som är hälsosam.

Går att medicinera

Om du äter mat som är näringsriktig, och som ska sänka halten av skadligt kolesterol och höja nivån på ditt HDL kolesterol, samt motionerar regelbundet, och du ändå inte får någon ordning på dina värden kan du få medicin av din läkare. De mediciner som används sänker halten av LDL kolesterol, men de ökar samtidigt också halten av HDL.

Denna medicin kan du få som hjälp, medan du fortfarande naturligtvis ser till att äta bra mat och att motionera för att höja dina HDL kolesterol värden.