≡ Menu

Bezafibrat

Bezafibrat är ett läkemedel i gruppen fibrater, och det används för att sänka ett för högt kolesterolvärde. Två andra fibrater är gemfibrozil och fenofibrat.

Den medicin du får av din läkare heter inte bezafibrat. Detta är nämligen namnet på den aktiva substansen i din medicin, och själva medicinen heter Bezalip eller Bezalip Retard (MeSH).

Om du får denna medicin, eller någon annan kolesterolsänkande medicin är det viktigt att du tänker på att medicinen bara är en del av behandlingen. Du måste fortsätta att äta mat som sänker ditt kolesterol, och undvika exempelvis mättat fett, godis och snacks

Motion är också en viktig del av behandlingen, och eftersom du också måste försöka bli av med eventuell övervikt, om ditt kolesterolvärde är för högt, hjälper ju både bra mat och motion till även med den delen.

Så sänker Bezafibrat ditt kolesterol

När du äter bezafibrat kommer ditt totalkolesterol att sjunka, eftersom medicinen binder gallsyror i din tarm.

Därmed kommer gallsyrorna att följa med avföringen ut ur kroppen. Din lever sätter då genast igång att tillverka mer gallsyra, och för denna produktion använder den sig av kolesterol.

Levern gör alltså gallsyra av kolesterolet, istället för att detta avlagras i dina blodkärl och ger upphov till åderförkalkning. Det är framför allt halten av triglycerider som minskas, men även det onda kolesterolet sjunker, medan du kan få en liten ökning av det goda kolesterolet.

Då ska du inte använda  Bezafibrat

Om du behandlas med dialys är inte en behandling med bezafibrat lämplig.

Om du lider av en svår leversjukdom, eller njursjukdom ska du inte heller använda detta läkemedel. Om du har använt fibrater tidigare, och då fått hudreaktioner i samband med solljus, får du inte ta bezafibrat. Likaså måste du undvika medicinen om du är allergisk mot bezafibrat, eller något annat ämne som ingår i denna medicin.

Prata med din läkare

Om du har någon gallstenssjukdom, eller någon sjukdom i levern eller njurarna måste du berätta detta för din läkare innan behandling med bezafibrat.

Om du redan behandlas mot högt kolesterol med något annat läkemedel, som till exempel en statin, löper du större risk att drabbas av muskelskador, och därför måste du också informera läkaren om du använder sådana medel.

Skulle du få muskelsmärtor som du inte finner någon förklaring till, måste du genast ta kontakt med din läkare och berätta det.

Det kan nämligen vara tecken på att du drabbats av muskelpåverkan av din medicin.

Är du gravid?

Om du är gravid, eller om du ammar bör du inte använda medicin med bezafibrat.

Det finns inte tillräckliga studier för att man ska kunna vara säker på att det inte skadar ditt barn, och därför ska du heller inte använda medicinen, vare sig under graviditet eller amning.

Tar du andra mediciner?

De flesta av oss är tyvärr tvungna att ta flera olika mediciner för att hålla olika sjukdomar och besvär i schack.

Om du tar någon annan medicin än bazfibrat ska du berätta det för din läkare. Det kan nämligen vara så att andra mediciner påverkar effekten av bezafibrat, och då kanske doseringen bör ändras. Vissa mediciner kan också vara direkt olämpliga att använda tillsammans, så det är alltså viktigt att din läkare känner till vilka andra mediciner du tar.

Mediciner som det är extra viktigt att din läkare känner till är:

Om du behandlas med statiner eller  kolestyramin, som både är kolesterolsänkande medel, samtidigt som du tar bezafibrater, måste det gå minst två timmar mellan intag av de olika medicinerna.

Vilka biverkningar kan du drabbas av?

Ja, att du kan drabbas av biverkningar när du äter en medicin känner du säkert till.

Biverkningar är något det ofta pratas om, och det finns därför många människor som ogärna äter medicin, men när du behöver ett läkemedel får du inte stirra dig blind på de biverkningar du kan råka ut för. Se istället till nyttan medicinen kommer att göra. Det är inte alls säkert att du får några biverkningar av din medicin, och om du ändå får det behöver det inte vara annat än lindriga besvär. I vissa fall kan du råka ut för svårare biverkningar, men det är sällsynt, och de flesta sådana försvinner om du slutar ta medicinen.

Det du löper störst risk att få om du äter bezafibrat är magbesvär.

Dessa kan yttra sig som illamående, magknip eller sura uppstötningar.

Man kan inte helt utesluta att du också kan löpa en ökad risk att drabbas av gallsten när du behandlas med bezafibrat.

Mer information om fibrater får du här. >>