≡ Menu

Räkor kolesterol

Här kan du läsa om räkor kolesterol och vad som egentligen gäller.

Kolesterol är väldigt hett, och har du ett högt kolesterolvärde är du en i mängden.

Väldigt många har höga värden av kolesterol och behöver tänka mer på vad de äter. Detta kan dock vara bra att tänka på även för dig som inte har ett högt kolesterolvärde.

Bra och näringsriktig mat är självklart bra för alla, inte bara de som redan fått problem som kan bero på fel kosthållning.

Eftersom just kolesterol har hamnat i fokus rejält nu, så är det många som funderar på vilken mat som innehåller kolesterol och vad man istället kan äta. Ett livsmedel som de flesta vet innehåller kolesterol är ägg, och det finns ganska mycket kolesterol i ett enda ägg.

Ändå rekommenderas du inte att avstå från att äta ägg.

Finns det kolesterol i räkor?

Ja det finns kolesterol i räkor.

Räkor hör, precis som ägg, kaviar och inälvsmat till den mat som du tidigare varnades för, om du ville slippa ha ett högt kolesterolvärde.

Idag har man dock lärt sig lite mer, och du behöver inte längre avstå från räkor.

Kroppen tillverkar kolesterol

Man har förstått att det inte är det viktigaste att titta på exakt hur mycket kolesterol ett livsmedel innehåller.

Kolesterol är ett ämne som tillverkas i din kropp. Det är framför allt i levern som det produceras, och kroppen producerar mycket mer kolesterol varje dag än det du får i dig med maten.

Dessutom är det så smart ordnat, att om du äter mat med mer kolesterol så kan kroppen minska sin egen produktion, och på så sätt balansera kolesterolhalten.

Olika sorters kolesterol

Du vet kanske att kolesterolvärdet inte enbart visar på ett ämne i ditt blod.

Du har dels två sorters kolesterol, det onda, LDL kolesterolet och det goda, HDL kolesterolet. Dessutom finns det triglycerider som också är farliga.

Dessa kommer från maten du äter.

För att få så liten risk, som möjligt, att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar ska du ha låga halter av LDL och triglycerider, och höga halter av det goda kolesterolet, HDL, och då är det inte om du äter räkor och ägg i måttlig mängd som är det viktiga. Istället bör du till exempel undvika mättat fett, som man vet skadar balansen av blodfetter och ökar mängden av det onda kolesterolet.

Det är alltså viktigare att undvika mättat fett och andra livsmedel som påverkar dina blodfetter, än att låta bli just de produkter som innehåller kolesterol.

Det goda kolesterolet i räkor

Det finns också en del studier som pekar på att det kolesterol som finns i räkor inte är av den onda typen. De visar att det goda kolesterolet ökar mer än det onda om du äter räkor, och att även triglyceriderna minskar.

Om dessa studier stämmer är det istället bra att äta räkor.

Räkor minskar dina risker

Du vet kanske att kolesterolvärdet i sig inte ger dig hjärtinfarkt eller andra liknande sjukdomar.

Kolesterolet är en av de faktorer som kan öka riskerna, och risken ökar naturligtvis ju fler riskfaktorer du har.

Just räkor har många fördelar, som kan minska dina riskfaktorer. Bland annat minskar bukfetman om man äter räkor ofta, och bukfetma är en av de stora riskfaktorerna. Räkor innehåller bland annat omega-3 och vitamin B12, vilket är ämnen som har positiv inverkan på hjärtat, och på blodtrycket.

Högt blodtryck är ju också en stor riskfaktor när det gäller hjärt- och kärlsjukdomar, så kan du hålla det på en bra nivå har du eliminerat ytterligare en riskfaktor.

Se även kolesterolrik mat.