≡ Menu

LCHF Kolesterol

Kolesterol är ett ämne som ständigt står i fokus, både då vi pratar om mat och om hälsa.

Som du kanske vet så är det ytterst vanligt att ha ett förhöjt kolesterolvärde idag. I alla fall om man som du bor i västvärlden. Detta beror förstås på den livsstil vi har skaffat oss här.

För att komma till rätta med problemet måste du med andra ord ändra din livsstil och tänka på vad du äter.

LCHF kolesterol tvärtemot

I alla tider har du fått veta att det är vissa livsmedel du ska undvika om du vill sänka ditt kolesterol.

Läkaren brukar ge en lista som denna:

  • fett kött och feta charkuterivaror
  • fet ost
  • grädde
  • feta desserter
  • hårda matfetter
  • ägg (tidigare rekomendation att unvika ägg)

Detta är några av de livsmedel som du bör undvika om du vill sänka ditt kolesterol. Dessutom bör du äta mycket frukt och grönt för att få i dig vitaminer och oxidanter som också skyddar mot höga kolesterolvärden.

Dessa rön ställs idag helt på huvudet av de som förespråkar LCHF.

Med LCHF diet ska du, tvärtom, äta massor av mättat fett, och frukt ska du inte äta mycket av alls, eftersom det innehåller kolhydrater.

Hur kan man få ihop det med så totalt olika meningar?

LCHF-förespråkarna har en annan syn på kolesterol

Den diet som de som förespråkar LCHF använder sig av innehåller ju väldigt mycket mättat fett, just det som du oftast rekommenderas att undvika om du har högt kolesterol.

Detta förklaras av LCHF-förespråkare av att det inte finns bevis för att ett högt kolesterolvärde är farligt.

Att ditt totalkolesterol ökar av denna diet skulle alltså inte betyda att du löper större risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Om du hört talas om, eller läst om kolesterolmyten, förstår du hur de som tycker att LCHF är den rätta dieten tänker.

Vetenskapen inte enig

Det råder alltså delade meningar om detta med kost och kolesterol.

Klart är dock att läkarvetenskapen inte alls är enig med de som förespråkar LCHF-kost. Eftersom det totala kolesterolvärdet går upp, anses det fortfarande inte vara en diet som du bör äta under längre tid.

Kanske du kan prova dieten om du vill gå ned i vikt, även om det inte finns några bevis på att denna metod är bättre än andra. De flesta metoder för viktminskning brukar ge ungefär samma resultat; fem-sex kilos viktminskning och därefter brukar det inte hända inte så mycket mer.

Då är det själva omställningen som ger resultat, och inte valet av diet.

Många läkare och forskare anser att det rent av kan vara farligt att äta enligt LCHF-metoden, i synnerhet om du inte längre tappar i vikt. Fortfarande gäller att du bör byta ut de mättade fetterna mot omättade fetter. Däremot är nog de flesta överens om att kolhydrater, åtminstone de dåliga kolhydraterna, är något du bör minska ner på rejält, eller till och med undvika helt.

Men, det finns ju också långsamma kolhydrater, och kroppen behöver något av alla näringsämnen för att fungera på ett bra sätt.

Det finns olika riskfaktorer

Kanske kan man hitta en förklaring till denna oenighet och olika synsätt i att det finns olika sorters risker som är kopplade till hjärt- och kärlsjukdomar och blodfetter.

Att råda dig att äta mycket mättat fett för att det är sammansättningen av blodfetter som är farliga och inte totalkolesterolet, är att förenkla saken lite för mycket.

Det finns både genetiska och miljömässiga faktorer som påverkar de risker du löper att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Har du för mycket av det farliga kolesterolet LDL, ökar risken, och detta kan du inte motverka genom att äta enligt LCHF. Tvärtemot så höjer intaget av mättat fett det onda kolesterolet och ger därmed en ökad risk att du ska få hjärtinfarkt eller liknande sjukdomar.

En annan typ av problem är blodfettsrubbningar, som du kan få om du är överviktig, lider av diabetes typ 2, bukfetma eller liknande.

Med dessa problem kan sockret i det du äter ha inverkan på balansen av blodfetter. Då har du troligen hög halt av triglycerider och farligt kolesterol, LDL, och samtidigt låga halter av HDL, det goda kolesterolet.

I denna situation kan kanske LCHF dieten påverka dina värden i en positiv riktning. Klicka här för att läsa allmänna rekommendationer kring mat.