≡ Menu

Kolesterol kost

En del av orsaken till högt kolesterolvärde är vad du äter, så om du har höga värden är det förstås viktigt att du lär dig att äta rätt.

En bra balanserad kost är dessutom inte bara bra när det gäller att sänka ditt kolesterolvärde, utan det brukar också ge andra positiva effekter. Äter du näringsriktig och bra mat kan du lättare hålla vikten, och det brukar också få ett högt blodtryck att återgå till mer normala värden. Det är ju faktiskt så, att det är samma kostråd du får av din läkare om du har högt blodtryck som när det är kolesterolet som är högt.

Ofta brukar också dessa två problem gå hand i hand, och om ditt blodtryck är högt är det inte osannolikt att även ditt kolesterol är det.

Kolesterol kost – vad ska du undvika?

Det finns förstås en hel massa saker som du bör undvika, eller åtminstone minska ner kraftigt på, när du ska motverka ditt höga kolesterol.

Att ha högt kolesterol är så vanligt i vår del av världen att det genomsnittliga värdet ofta ligger över det rekommenderade.

Detta är förstås en följd av de vanor vi skaffat oss, med mycket godsaker, snabbmat och lite motion.

Om ditt kolesterol har konstaterats vara högt hos läkare kommer du att få veta vad du bör undvika, och vad du istället ska äta mer av.

Det du i första hand ska undvika är:

  • feta charkuteriprodukter, som exempelvis bacon, korv, fläskkarré
  • grädde
  • fet ost
  • hårda matfetter
  • godis och snacks
  • transfetter
  • feta desserter

Det finns förstås också andra saker, men lär du dig grunderna över hur det fungerar kan du snart avgöra själv vad som är lämpligt att äta, och vad som inte är det (tidigare rekommenderades att du även skulle undvika ägg, men dessa rekommendationer har senare ändrats).

Olika sorters kolesterol

Du vet kanske att kolesterolet är uppdelat i två sorter, som kallas det onda kolesterolet, LDL, och det goda kolesterolet,HDL.

Dessutom finns det också triglycerider, som kommer genom det du äter, och som är minst lika farliga som det onda kolesterolet. För att ha en bra balans av blodfetter ska du alltså försöka ha låga värden av de farliga blodfetterna och mycket av det goda kolesterolet. Om du äter mycket mättat fett och transfetter kommer halterna av LDL och triglycerider att öka, samtidigt som HDL sjunker.

Precis raka motsatsen till vad du vill uppnå med andra ord.

Omättade fetter har istället den effekten att de hjälper till att sänka halten av LDL, så det är alltså dessa fetter du ska välja då du ska äta fett. Omättat fett hittar du bland annat i vegetabiliska oljor och avokado. Rapsolja är ett exempel på en produkt som innehåller mycket omättat fett.

Byt gärna ut en del av ditt andra matfett mot rapsolja, och passa på att ringla över lite god raps- eller olivolja över salladen.

Ät mycket grönsaker

Vattenlösliga fibrer har en mycket bra verkan på kolesterol.

I frukt och grönt hittar du mycket av dessa fibrer.

Dessutom får du i dig massor av nyttiga vitaminer, mineraler och inte minst antioxidanter när du äter mycket frukt och grönt. De vattenlösliga fibrerna finns i extra stor mängd i baljväxter, som ärtor, bönor och linser. Det är dock även viktigt att du varierar dina grönsaker och inte äter samma varje dag. Ät helst något grönt till varje måltid. Den klassiska gamla ärtsoppan är en maträtt som du borde äta mycket mer av.

Enkel och billig, och dessutom nyttig om du vill må bra och ha en god hälsa.

Fisk i mängder

Fisk är en annan livsmedelsprodukt som borde plockas fram mer.

När du vill ha bra balans i dina blodfetter är fet fisk något som du bör ställa på bordet flera gånger i veckan. Den feta fisken har höga halter av omega 3, en fettsyra som kraftigt kan minska dina halter av triglycerider.

Fisk över huvud taget är något du bör äta mycket av, och då är den feta fisken speciellt bra.

Havregrynsgröt till frukost

Gör som man gjorde förr!

Börja dagen med en tallrik havregrynsgröt. Havre och korn innehåller den speciella sorts vattenlösliga fibrer som kan sänka ditt kolesterolvärde. Dessa fibrer heter betaglukaner, och om du får i dig tre gram av dessa varje dag kan ditt kolesterolvärde sänkas.

Dessa tre gram får du om du äter en portion havregrynsgröt.

Dessutom blir du mätt och står dig länge på en grötfrukost, och orkar lättare med fram till lunch.

Se även kostråd kolesterol.