≡ Menu

Högt kolesterol orsak

Har du ett högt kolesterolvärde?

Har din läkare sagt att ditt värde överskrider gränsen på 5.0 mmol/l och att du därför måste lägga om dina kostvanor och börja motionera regelbundet? Eller har du kanske till och med så högt kolesterolvärde att du måste äta medicin? Vad beror då detta höga värde på? Varför har du ett högt kolesterolvärde?

Mycket vanligt i vår del av världen

Att ha ett högt kolesterolvärde är inte ovanligt om du bor i Sverige.

I vårt land, och i hela västvärlden är det så många som har ett högt kolesterolvärde, att det ”normala”, eller genomsnittliga värdet ligger högre än det värde som rekommenderas. Att detta är ett så vanligt problem just i västvärlden visar naturligtvis att hur du lever kan påverka ditt kolesterolvärde. Vad du äter och hur mycket du rör på dig har betydelse för kolesterolhalten i ditt blod, men det finns också andra orsaker.

Ärftliga anlag är faktiskt den allra största orsaken till att dina kolesterolnivåer blir för höga, och har du ärftlighet för detta, kommer självklart en dålig livsstil att höja värdena ännu mer. Vissa ärftliga former av blodfettshöjning kan göra att du får ett högt kolesterolvärde redan när du är ung, och det kan då också handla om riktigt kraftigt höjda värden.

Detta kan ibland vara orsaken till att unga människor dör i hjärtinfarkt, en sjukdom som vi vanligtvis förknippar med högre åldrar.

Andra orsaker

Utöver ärftlighet och matvanor finns det förstås annat i ditt liv som kan påverka dina kolesterolvärden.

Rökning är en sådan faktor. Även alkohol har en inverkan. Ett glas rött vin om dagen sägs vara bra för kolesterolvärdet, men blir det mer, eller annan typ av alkohol, så kan även denna höja ditt kolesterolvärde.

Sjukdomar som kan orsaka högt kolesterol

Det finns också några sjukdomstillstånd som kan göra att du får högt kolesterolvärde.

Om du har någon ämnesomsättningssjukdom, eller en sjukdom i levern, kan du få högt kolesterol på grund av denna sjukdom. Om du har diabetes är det troligt att du har höga halter av triglycerider, som också är en sorts blodfett, och att du samtidigt har låga halter av det goda kolesterolet HDL.

HDL värdet är annars det enda som det är bra om du har ett högt värde på, eftersom detta kolesterol skyddar dina blodkärl från det onda kolesterolet. Om du har diabetes är det alltså viktigt att dina kolesterolvärden kontrolleras regelbundet.

Kontrollera ditt kolesterol om släkten har höga värden

Om du vet att någon eller några i din närmaste släkt har höga kolesterolvärden, eller om någon drabbats av hjärtinfarkt eller stroke i tidig ålder, är det viktigt att även du kontrollerar dina värden.

Eftersom det finns ärftlighet för detta är det bra om du fångas upp så tidigt som möjligt, om ditt kolesterolvärde skulle höjas.

Om du är frisk för övrigt, och inte har någon ärftlighet för hjärt- och kärlsjukdomar behöver du inte oroa dig så mycket om du har måttligt förhöjda värden.

Tänk på att äta den mat du får rekommendationer om i sjukvården och motionera regelbundet, så kommer du antagligen inte att få några besvär av ditt kolesterolvärde.