≡ Menu

Högt kolesterol av ägg

Har du också hört att man kan få högt kolesterol av ägg? Men stämmer det verkligen?

Under flera årtionden har det talats om att man får högt kolesterolvärde av att äta ägg.

Larmen var nog som värst under sjuttio- och åttiotalen, då du kunde få uppfattningen att det nästan var livsfarligt att äta ägg. Sedan dess har man dock insett att det finns så mycket nyttiga ämnen i ett enda litet ägg, att sådana varningar inte hörs så ofta längre. Men, ägg är ett av de livsmedel som innehåller förhållandevis mycket kolesterol.

Ett ägg innehåller ungefär 200 mg kolesterol, lite beroende på storleken på ägget.

Kolesterol nödvändigt

Innan du slutar att äta ägg på grund av kolesterolet, måste du veta att kolesterol är ett ämne som din kropp behöver.

Utan kolesterol kan inga celler i din kropp bildas, och kroppen kan inte heller tillverka hormoner, gallsyra eller vissa vitaminer om den inte får kolesterol. Det mesta av det kolesterol du har i din kropp produceras i din egen kropp, och kommer alltså inte från den mat du äter. Kroppen kan också reglera den egna produktionen av kolesterol, så att den minskas om du får i dig mer kolesterol än din kropp behöver.

Om du äter mat med mycket kolesterol kan ditt kolesterolvärde kanske påverkas, men det är bättre att du ser på matens sammansättning, än på enskilda produkters kolesterolinnehåll.

Ett par ägg om dagen går bra

Ett eller ett par ägg om dagen kan du utan problem äta, om du är frisk för övrigt.

Har du diabetes bör du vara lite försiktig med ditt intag av kolesterol, eftersom du då kan löpa en lite förhöjd risk att drabbas av hjärt- eller kärlsjukdomar. Det samma gäller om du vet att du har en ärftlighet för hjärt- och kärlsjukdomar, då kan det vara bra att vara lite försiktig med äggätandet, för att inte riskera att förhöja din risknivå.

Men, om du inte är diabetiker, är det inte ägg du ska fokusera på.

Då ska du se till att äta mycket grönsaker, så att du får i dig vitaminer och antioxidanter, och också äta bra proteiner, kolhydrater och fett. Undvik sötsaker och socker, feta charkuteriprodukter, snacks och liknande varor, så kan du lugnt äta ditt frukostägg utan att behöva oroas över hur ditt kolesterolvärde påverkas av det. Dessutom är ju ägg ett livsmedel med ett väldigt högt näringsvärde, och det har också en hög proteinnivå som gör att du känner dig mätt länge när du ätit ett ägg.

Vitaminer och mineraler finns också i ett ägg… väldigt mycket bra näringsämnen i en liten förpackning kan man alltså säga.

Ägg motar bukfetman

Att bukfetma är en faktor som bidrar till risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar känner du säkert till, och ett högt kolesterol är aldrig den enda faktorn för dessa sjukdomar.

Bukfetma och övervikt kan nog ses som faktorer som starkare bidrar till risken, och där vet man att ägg kan ha en positiv inverkan. Tack vare att ägg innehåller så många bra näringsämnen, och också mättar, blir det lättare att komma till rätta med bukfetman om du äter ägg. Skulle du lyckas bli av med övervikt och bukfetma har du tagit bort två viktiga faktorer som bidrar till hjärt- och kärlsjukdomarna.

Man kan nog säga att fördelarna överväger nackdelarna när det handlar om att äta ägg, men du bör naturligtvis vara medveten om deras kolesterolinnehåll, så att du inte äter alltför mycket ägg.