≡ Menu

Kolesterolmätare

Ditt kolesterolvärde får du mätt med en speciell kolesterolmätare när du är på en vanlig hälsokontroll.

Det brukar ingå i de vanliga proverna, som blodprov, blodtryckskoll och annat. Det är dock inte alla som går på regelbundna kontroller. Om du, till exempel är arbetslös kommer du ju inte iväg på de regelbundna kontroller som anställda brukar få genom företagshälsovården eller liknande, och även om du går på en kontroll om året vill du kanske ha lite koll på dina värden också däremellan.

Att ha en egen blodtrycksmätare är ju ganska vanligt idag, och det är många som testar sina värden på egen hand.

Du kan göra egna tester bara för att hålla koll på var du ligger, men ibland kan det också vara kul att se om ändrade kostvanor eller regelbunden motion ger de resultat de sägs göra.

Nu kan du också testa ditt kolesterolvärde på egen hand genom att köpa en kolesterolmätare.

Hur ska du tolka?

När du gör ett kolesteroltest är det oftast ditt totalkolesterol du får reda på.

Detta värde ska inte vara högre än 5. 0, och om du har några andra riskfaktorer, som diabetes eller annat som din läkare anser vara en risk, ska det helst inte överstiga 4.5. Du får dock inte bara stirra dig blind på ditt totalkolesterol. Idag har man börjat inse att det är viktigt att titta på hur värdet fördelas på de olika typerna av kolesterol.

Det är bra om du har höga halter av det goda kolesterolet, HDL.

Om du ökar mängden av HDL kommer ju också ditt totala kolesterolvärde att höjas. Detta är dock inte farligt, utan det kan tvärtom vara bättre med ett lite högre totalkolesterol om andelen HDL är högre.

Som exempel kan vi säga att om du har ett totalt kolesterol på 5.5, vilket alltså ligger över det rekommenderade värdet, och har en hög andel av det goda kolesterolet, kan det vara bättre än ett totalkolesterol på 4.5, om du då har mindre HDL men mer LDL kolesterol.

Köp en mätare som säger mer

Detta betyder alltså, att om du tänker köpa en egen kolesterolmätare bör du köpa en som inte bara mäter ditt totalkolesterol, utan en där du också kan utläsa värdena på HDL och LDL.

Det är också bra om du köper en mätare som är lätt att hantera och lätt att läsa av, så att du verkligen får användning för din mätare.

När ska du testa?

Ett vanligt enkelt kolesterolvärde kan du ta när som helst.

Oftast får du heller inga restriktioner när du ska på en hälsokontroll.

Om du vill ha reda på mer, och se hur de olika typerna av blodfetter är fördelade, kan det dock vara bra att veta några saker.

Triglycerider, som ju också är en av de blodfetter man mäter, är beroende av det du äter, och om du ska få korrekt mätresultat på dessa måste du göra testet fastande. Likaså om du ska få ett rättvisande resultat av LDL kolesterolet. Ditt totalkolesterol och HDL kolesterol kan du testa när som helst, men vill du göra ett test som visar hur dina blodfetter är fördelade bör du göra detta på fastande mage.

Det finns vissa kolesterolmätare som kan avläsa direkt-LDL, då värdet läses direkt i blodet, och då spelar det ingen roll om du ätit eller ej, men har din mätare inte denna funktion bör du alltså ta testet på fastande mage för att få bästa resultatet.

Olika mätare att välja bland

Det finns kolesterolmätare från några hundralappar upp till fem tusen kronor, ett brett spann med andra ord.

Vilken av dem du ska välja beror på vad du vill använda din mätare till, och hur avancerad apparat du måste ha. Vill du bara testa ditt eget kolesterolvärde ibland behöver du nog inte köpa de allra dyraste modellerna.

Ta reda på hur de olika mätarna fungerar, och vilka funktioner de har.

Du kan hitta information om dem på internet, och behöver alltså inte springa runt och kolla.

Se bara till att de funktioner du vill ha på din kolesterolmätare finns.