≡ Menu

Kolesterol mat

Kolesterol mat? Här läser du alltså om mat för att undvika höga kolesterolvärden!

Om du har ett för högt kolesterolvärde får du antagligen order av din läkare att äta bättre mat, och att börja motionera.

En omläggning av kosten, regelbunden fysisk träning, och att avstå från sötsaker och dåligt fett är den rekommendation du får både när ditt kolesterolvärde är för högt, och om du har högt blodtryck. Båda dessa besvär är riskfaktorer då det gäller hjärt- och kärlsjukdomar, och båda dessa problem påverkas också av det sätt du lever på.

Förutom maten bör du sluta röka om du gör det, eftersom rökning dels är ytterligare en riskfaktor, dels höjer rökning halten av det onda kolesterolet, LDL.

Viss mat innehåller kolesterol

Det finns en hel del produkter som innehåller en relativt hög andel kolesterol.

Ägg är en sådan produkt, som du säkert hört är rikt på kolesterol. Rikast på kolesterol är kalvhjärna, men också olika leverprodukter, räkor och annan inälvsmat är ganska rikt på kolesterol. Löjrom och annan fiskrom, är också kolesterolrik om den äts rå.

Frågan är då; måste du avstå från allt detta om du har högt kolesterolvärde?

Motsatsen till kolestrolrik mat är förstås kolestrolfattig mat.

Fettet är viktigare

När du behöver lägga om dina matvanor för att försöka sänka ditt kolesterol är det inte enbart matens innehåll av kolesterol du ska titta på.

Det är viktigare att äta en rätt sammansatt kost, som ger dig näringsämnen som kan sänka ditt kolesterol och undvika andra livsmedelsprodukter, som kan höja värdet, och där är det viktigare vilken sorts fett du äter, än exakt hur mycket kolesterol en produkt innehåller

Om du är överviktig är det viktigaste av allt att försöka gå ned i vikt, och särskilt viktigt är det om du lider av bukfetma, som man vet är en riskfaktor när det gäller att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar.

Undvik dålig kolesterol mat

Du har antagligen fått veta av din läkare vilken mat du bör undvika om du har ett högt kolesterolvärde.

Troligen står följande även på din lista:

  • feta desserter
  • godis och snacks
  • feta ostar
  • hårda matfetter
  • feta charkuteriprodukter
  • raffinerade kolhydrater

Om du minskar ditt intag av, eller helt slutar med godis och snacks och annat som innehåller onödigt socker och mättat fett, kommer du inte bara att få ned ditt kolesterolvärde, utan också att tappa i vikt.

Och kanske man kan säga att de två faktorerna är lika viktiga att komma till rätta med, om du vill minska dina risker att drabbas av hjärtinfarkt eller stroke.

Ät bra fett och mycket grönt

Mycket frukt och grönt på tallriken är en rekommendation som inte bara gäller vid högt kolesterolvärde, men har du det är det ännu viktigare att öka andelen frukt och grönt. Läs även kostråd för att minska ditt kolesterol.

kolesterol mat frukt och grönt

Du får då i dig både fibrer och vitaminer, och också antioxidanter, som hjälper till att hålla det onda kolesterolet i schack. Fleromättade fetter som du kan hitta i vegetabiliska oljor och avokado till exempel, har också en gynnsam effekt på kolesterolvärdet.

Välj helst kallpressade oljor, som naturligt innehåller polyfenoler, som kan ha antioxidativa effekter.

Antioxidanter har som sagt positiv inverkan på dina kolesterolvärden. Om du äter mer av de omättade fetter du får från växtriket och från fisk, hjälper det till både att sänka halterna av det onda kolesterolet, och att höja halten av HDL, det goda kolesterolet, och det är just detta du vill uppnå, för att få en så bra balans som möjligt av dina blodfetter.

Hög andel HDL och så låg som möjligt av LDL är det resultat du vill ha.

Se även artikel om rött ris, klicka här.

Rör på dig och gå på kontroller

Att röra på sig är också mycket viktigt för att hålla både blodfetter och blodtryck på bra nivåer, men även om du ändrar din livsstil och börjar äta bra och röra på dig behöver du gå och kolla dina värden med jämna mellanrum.

Då ser du och din läkare om din strävan ger resultat.

Du har goda förutsättningar att kunna sänka dina värden, men i vissa fall kan ett högt kolesterolvärde också ha andra orsaker, som till exempel ärftlighet eller sjukdom, och då kanske inte en omläggning av kosten hjälper, utan du måste äta en medicin till hjälp.

Dina nya goda kostvanor ska du förstås hålla fast vid, även om du måste ta en medicin. Slut på artikel om kolesterol mat.