≡ Menu

Goda kolesterolet

Kanske du känner till att det finns flera olika sorters det onda och det goda kolesteroler?

Ofta talar vi bara om höga kolesterolvärden, och många kanske tror då att kolesterol är ett enda ämne. Så är det dock inte, och det är inte heller sant att kolesterol enbart är av ondo. Självklart är det den uppfattningen du får, eftersom det så ofta larmas om höga kolesterolvärden, som du och alla andra genast måste se till att få bukt med om ni inte ska drabbas av hjärt- eller kärlsjukdomar.

Och visst är det så att alltför höga halter av kolesterol kan ge både hjärtinfarkt, stroke och blodproppar, men för den sakens skull är inte kolesterol något som endast är farligt.

Din kropp måste ha kolesterol

Det mesta av det kolesterol du har i din kropp bildas faktiskt av din egen lever.

Om kolesterol vore ett farligt ämne i sig skulle det antagligen inte bildas i kroppen. Människan är en såpass sinnrikt skapad varelse att kroppen inte själv tillverkar ämnen som är farliga. Alla celler i din kropp måste ha kolesterol för att byggas upp, och det behövs också kolesterol när kroppen tillverkar hormoner, garvsyra och vissa vitaminer.

Gott och ont

Dessutom finns kolesterolet i din kropp i två olika former.

Vetenskapligt kallas de LDL kolesterol och HDL kolesterol. Av dessa är det HDL kolesterolet som är det goda kolesterolet. LDL, alltså det onda kolesterolet, är det som kan orsaka åderförfettning, och i förlängningen hjärt- och kärlsjukdomar, om det förekommer i för stora mängder. Det är nämligen först då det blir för mycket av detta ämne, som det blir farligt.

Det goda kolesterolet, alltså kolesterol HDL är istället ett nyttigt kolesterol, som hjälper till att transportera bort det onda kolesterol som avlagras i dina blodkärl. Med höga halter av det goda kolesterolet minskar alltså risken att du ska drabbas av hjärtinfarkt, stroke eller andra hjärt- och kärlsjukdomar.

Öka mängden av det goda kolesterolet

Eftersom det goda kolesterolet hjälper till att skydda dig mot farliga sjukdomar vill du förstås ha höga halter av detta goda kolesterol i ditt blod, samtidigt som du vill minska mängden av det onda, det farliga kolesterolet.

Då måste du se till att leva ett liv som ger förutsättningar för detta, och när det konstaterats att du har för höga kolesterolvärden brukar läkaren rekommendera några förändringar i din livsföring som ska hjälpa dig att få en bra balans av blodfetter.

För att öka det goda kolesterolet ska du:

  • motionera regelbundet. Fysisk träning ökar mängden av det goda kolesterolet samtidigt som det sänker det onda
  • sluta röka
  • äta mindre fet mat, undvika mättade fetter
  • äta mer grönsaker och frukt
  • äta bra fetter som finns i, bland annat, avokado och vegetabiliska oljor

Att se till att skaffa dig goda kostvanor, samt att motionera regelbundet är det bästa du kan göra för din hälsa.

Du ökar mängden av det goda kolesterolet och sänker halten av det onda. Men, du får också en rad andra goda effekter av denna ändrade livsföring. Dessa rekommendationer får du också om du har högt blodtryck, och även på blodtrycket får du en god effekt med dessa åtgärder.

Högt blodtryck och höga kolesterolvärden hör ofta ihop.

Om du är överviktig behöver du också försöka gå ned i vikt, eftersom övervikt är en faktor som ger en dålig balans av kolesterol. Om du går ner i vikt kommer du att få mer hälsosamma värden, och det goda kolesterolet har en chans att vinna över det onda.

Att en sund livsföring ger en sund kropp är en sanning som är allmängiltig.